dinsdag 22 januari 2013

Timkat

Afgelopen weekend was ik op een festival! Geen Couleur Café of Pukkelpop, wel een religieus festival: Timkat. De doop van Jezus wordt gevierd. Overal in Ethiopië vieren de Orthodoxen feest maar het kleurrijkste Timkatfestival is in Gondar.

Fasilades bad kan je beschouwen als het festivalterrein. Koning Fasilades bouwde in de 17de eeuw een kasteel in Gondar en iets verder "het zwembad" voor de koninklijke familie. Jaarlijks verzamelen hier duizenden gelovigen voor het Timkatfestival.

 Het water wordt gezegend door de priesters op de vooravond van Timkat.

 Geen muziekfestival dus maar wel veel muziek en zang!

Vanuit twaalf kerken vertrekt een stoet met op kop de Ark van het Verbond onder een kleurrijke paraplu.
Als de avond valt, komen de stoeten aan bij het bad van Fasilades. Kaarsjes gaan aan, liedjes worden nog luider gezongen.
Voor sommigen is het dan een korte koude nacht. Want duizenden gelovigen kamperen rond het water en rond de Arken. Anderen komen 's ochtends voor het opkomen van de zon terug in het wit gekleed.
Iedereen is 's ochtends ingetogen, iedereen bidt. Maar iedereen kijkt ook uit naar het moment dat ze met Holy Water besprenkeld worden of dat ze erin mogen springen!
En niemand ontsnapt aan de kwak water in z'n gezicht. Iedereen wil niet liever.
Net als de priester zegening uitspreekt is er een allesoverstemmend gerommel. Er vliegt een helikopter boven Gondar. Zeer storend, maar misschien wel zeer mooie foto's? Moest je ze ergens zien verschijnen, laat het me weten!
Dan duiken honderden mensen het water in. Velen om zich onder te dompelen in het gezegende water, nog meer mensen duiken erin om zich te amuseren.


In de namiddag keren gekleurde stoeten terug naar de kerken. Nog meer zang, nog veel meer dans en nog meer volk.
's Avonds zitten de bars vol en is het voor de meeste gelovigen weer een korte nacht maar dan eerder een hete dan een koude...

1 opmerking:

  1. wow lotte, dat je dit terplekke kan meemaken! ik heb in merksem een video liggen over timkat en dat was al spectaculair... dit ga je nooit meer vergeten.breng de positieve vibes uit het wonderlijke ethiopia mee naar belgie, die kunnen we hier gebruiken! geniet eerst nog effe verder de volgende maanden!

    BeantwoordenVerwijderen